Україна

Новини і публікації

Технологія I-SEE

Багато кондиціонерів вимірюють температуру повітря за допомогою термістора, розташованого на вході повітря у внутрішній блок. Ця точка вимірювання не є оптимальною, оскільки кондиціонер зазвичай розташований у верхній частині приміщення, і повітря там буде тепліше, ніж в робочій зоні. В результаті користувач змушений знаходити комфортне для себе значення температури повітря методом проб.

Внутрішні блоки MSZ-FH системи серії Deluxe Inverter виробництва Mitsubishi Electric Corporation оснащені 3D-датчиком температури. Він фіксує випромінювання в інфрачервоному діапазоні, дистанційно визначаючи температуру в різних точках приміщення. За допомогою цієї технології, що отримала назву I-SEE, можна уникнути переохолодження нижньої частини приміщення влітку, а взимку, наприклад, рівномірно прогріти зону біля підлоги, в якій грають діти.

Такий кондиціонер вміє визначати місце розташування людей в приміщенні і автоматично відхиляти чи наводити повітряний потік на користувача. Автоматичне відхилення повітряного потоку від користувача може бути корисно в режимі охолодження, коли прямий потік здається занадто сильним або холодним. Напрямок повітряного потоку безпосередньо на користувача необхідно для швидкого створення комфортної зони, наприклад в режимі нагріву, коли більша частина приміщення ще не прогрілася.

Створення комфортних умов – завдання першорядне, але для багатьох користувачів не менш важлива економічність конди-акціонера, оскільки в сезон він працює цілодобово. Застосування технології I-SEE дозволяє організувати режими енергозбереження, засновані на присутності або відсутності людей в приміщенні. Якщо датчик фіксує, що в приміщенні нікого немає, система автоматично перемикається в енергозберігаючий режим. Через 10 хвилин цільова температура підвищується на 2°C, а через 1:00 – ще на 2°C. Це знижує електроспоживання на 10 і 20% відповідно.


Мал. 1. Відхилення і наведення повітряного потоку на користувача

3D-датчик має вісь обертання і складається з 8 чутливих елементів, розташованих вертикально. Така конструкція в поєднанні з електромеханічним приводом забезпечує сканування об’єму приміщення. Кут охоплення складає 150°. Привід повертає датчик з одного крайнього положення в інше за 45 с, а потім здійснюється прохід у зворотному напрямку. Плавність руху робить привід абсолютно безшумним, що дуже важливо, тому що при активованому режимі I-SEE датчик рухається постійно.


Мал. 2. Визначення присутності людей в приміщенні

Витрати електроенергії на переміщення датчика абсолютно невеликі і становлять менше 1 Вт • год. Механіка приводу розрахована більш ніж на 10 років, що перевищує термін служби самого кондиціонера. У заводській настройці кондиціонера режим I-SEE вимкнений, і вимір температури повітря приміщення відбувається традиційним способом за допомогою термістора, встановленого у внутрішньому блоці. Користувач активує режим I-SEE за допомогою пульта управління. Після виконання одного проходу мікроконтролер, вбудований в електронний друкований вузол, обробляє тривимірну температурну картину приміщення і знаходить у ньому становище людей. Мал. 4 ілюструє, як кондиціонер «бачить» кімнату і людей: 2 людини знаходяться близько до датчика (а), 3 людини на невеликому видаленні (б), 1 людина в приміщенні (в).


Мал. 3. 3D-датчик температури

Оновлення картини відбувається кожні 45 с. Нове теплове зображення порівнюється з даними, отриманими під час попереднього проходу. Якщо «теплі плями» змістилися більш ніж на 25 см, то визначається, що в цій зоні знаходиться людина. Якщо рух плями припиниться, то кондиціонер раніше класифікує дану точку як місце знаходження користувача. Одяг не є перешкодою для технології I-SEE, так як особи людей зазвичай залишаються відкритими. Єдине, що може перешкодити, – це висока температура фону. Наприклад, якщо кондиціонер не працював, а в приміщенні довгий час було дуже жарко, температура стін перевищила +30°C, фон і людина на тепловий картині зливаються, і знайти людину на ній неможливо. Однак у міру роботи кондиціонера і охолодження приміщення температура стін і предметів інтер’єру буде знижуватися, що створить умови для визначення присутності людей в приміщенні.


 


 


Мал. 4. Зображення, що передається 3D-датчиком температури

Датчик здатний коректно фіксувати температуру поверхонь, що знаходяться на відстані до 6 м від внутрішнього блоку, що цілком достатньо для більшості стандартних ситуацій застосування.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0