Україна

Новини і публікації

Особливості застосування VRF-систем CITY MULTI серії R2 в житлових комплексах

Компанія Mitsubishi Electric Corporation випускає 2 типи мультізональних VRF-систем: серія «Y» і серія «R2». Перша з них забезпечує незалежне підтримання температури повітря в окремих приміщеннях, але передбачає роботу внутрішніх блоків в одному режимі: або охолодження, або нагрів повітря.

Серія «R2» дозволяє одночасно охолоджувати одні приміщення і нагрівати інші, забезпечуючи перерозподіл теплоти всередині будівлі, що суттєво економить споживану електроенергію. Обидві серії знаходять застосування в центральному кондиціонуванні житлових комплексів і офісних будівель.

VRF-системи дозволяють зберегти архітектурний вигляд житлового комплексу завдяки розташуванню зовнішніх блоків поза зоною видимості.

VRF-системи CITY MULTI виробництва Mitsubishi Electric Corporation встановлені в багатьох житлових комплексах в країнах СНД. В останні десятиліття вони склали досить серйозну конкуренцію в цьому сегменті водоохолоджувальним машинам з вентиляторами доводчиками. Серед рішень центральних СКВ на сьогоднішній день VRF-системи мають найкращий показник енергоефективності.

Кондиціювання багатьох житлових будинків і комплексів реалізовано на мультізональних системах CITY MULTI серії «Y». Внутрішні блоки цієї системи незалежно підтримують температуру повітря в приміщеннях, але можуть працювати тільки в однаковому режимі: або охолоджують повітря в приміщеннях, або нагрівають. Зазвичай служба експлуатації за допомогою центральних контролерів встановлює тривалість періодів нагріву і охолодження, і сезонно блокує роботу системи в протилежному режимі. Користувачі змушені підкорятися цим розкладом.

Системи CITY MULTI серії «R2» застосовуються на об’єктах більш високого класу, так як саме вони найкращим чином пристосовані для особливостей житлових будинків. Буква «R» в назву серії з’явилася від словосполучення «Heat Recovery», що позначає «утилізація теплоти». Внутрішні блоки у складі такої системи, працюючи одночасно в режимах охолодження і нагріву, перекачують теплоту з одного приміщення в інше. Така можливість істотно збільшує енергоефективність системи і забезпечує максимальну свободу вибору режиму роботи користувачам. Сусідам не буде потрібно домовлятися про вибір загального режиму або підкорятися графіком служби експлуатації. Навіть в одній квартирі, вікна якої виходять на різні фасади, можна буде включити охолодження з сонячної сторони, а нагрівання – з тіньовою, що часто потрібно навесні або восени.

Контур холодоагенту в обох типах систем CITY MULTI виробництва Mitsubishi Electric є двотрубним на будь-якій ділянці, незважаючи на той факт, що для VRF-систем з утилізацією теплоти застосовується усталене поняття – «трехтрубної системи». Тому назва серії CITY MULTI R2 доповнює цифра «2» – «двотрубна система з утилізацією теплоти».

Топологія системи виглядає наступним чином. Від зовнішнього блоку 2 труби порівняно невеликого діаметра підключаються до приладу «ВС-контролер». Він має від 4 до 16 виходів (портів) для підключення внутрішніх блоків. Кількість портів можна збільшити до 48, підключаючи спеціальні додаткові ВС-контролери. Однак, в житлових будинках така кількість портів використовується рідко. Досить в кожну квартиру завести по 2 порту, тобто 4 труби. До кожного комплекту, використовуючи Т-образні разветвители, можна буде підключити до трьох внутрішніх блоків сумарною продуктивністю близько 7-8 кВт, згрупувавши блоки в залежності від орієнтації фасадів по сторонах світу (північний – південний). Наприклад, шести внутрішніх блоків сумарною продуктивністю близько 14 кВт зазвичай досить для великої багатокімнатної квартири. Виходить схема трубопроводів «зірка» з центром в ВС контролері, від якого розходяться двотрубні промені в квартири даного поверху.

Найважливіша властивість, яким повинна володіти центральна система кондиціонування житлового комплексу – це поетапне введення, тобто поступове підключення внутрішніх блоків у міру заселення квартир. Для проектувальника таке завдання розпадається на дві складові.

Перша – полягає у виборі оптимальної продуктивності зовнішнього блоку. Якщо встановити занадто продуктивний зовнішній блок і об’єднати їм безліч квартир, то мешканці, першими закінчили оздоблювальні роботи, не зможуть деякий час користуватися кондиціонерами. Через недостатню пропускну спроможність внутрішніх блоків в системі буде погано відбуватися повернення холодильного масла з системи трубопроводів. Оптимальна продуктивність однієї системи відповідає теплонадлишки 4-5 квартир на одному поверсі. Такий підхід дає певну упевненість в тому, що індекс продуктивності внутрішніх блоків на початковому етапі не виявиться занадто низьким. При цьому забезпечується «непотоплюваність» системи кондиціонування при пошкодженні трубопроводів в одній з квартир.

Якщо все-таки з першим мешканцем система не отримала достатню кількість внутрішніх блоків, то служба експлуатації може тимчасово встановити додатковий внутрішній блок в незаселених квартирах, технологічних приміщеннях або приміщеннях загального користування. Цей внутрішній блок повинен бути підключений до фреонопроводов і лінії управління, але при цьому його не обов’язково включати, обслуговувати, і можна навіть не подавати на нього електроживлення. У системах CITY MULTI зовнішній блок «вміє» управляти розширювальними вентилями внутрішніх блоків, передаючи по лінії управління та електроживлення (30 В постійного струму) і робочі команди.

Друга складова завдання поетапного введення – це підключення нових внутрішніх блоків з мінімальним занепокоєнням вже існуючих користувачів. Для її вирішення ВС-контролер розташовують за стелею ліфтового холу, в холі перед квартирами або в спеціальному невеликому приміщенні. До приладу підключаються фреонопроводи від зовнішнього і внутрішніх блоків, трубопровід для відведення конденсату, кабель електроживлення, а також керуюча шина. Кожен порт ВС-контролера оснащується зовнішнім запірним вентилем для поетапного підключення квартир без необхідності евакуації холодоагенту з усієї системи. Поруч розташовують невеликий електричний бокс, до якого підводяться кабелі лінії управління «M-NET» від зовнішнього і внутрішніх блоків. На початковому етапі в шину підключені тільки зовнішній блок і ВС-контролер, а кабелі лінії управління внутрішніх блоків відключені щоб уникнути їх замикання або помилкового підключення під час опоряджувальних робіт у квартирах.

У кожній новій квартирі встановлюються внутрішні блоки, максимальна кількість і продуктивність яких вказані в паспорті квартири, виконується розводка фреонопроводов, перевірка їх герметичності і міцності, вакуумирование, необхідну для видалення повітря і залишкової вологи з трубопроводів, дозаправка холодоагентом, а також підключення лінії управління. Всі роботи з фрагментом холодильного контуру виробляються без підключення до основної системи трубопроводів і не переривають її функціонування. Служба експлуатації може контролювати дотримання технології на ключових етапах складання системи кондиціонування в кожній квартирі, підписуючи відповідні акти.

Коли нова квартира готова до підключення, співробітники служби переконуються у відсутності короткого замикання в новій ділянці лінії управління і виконують її з’єднання з центральною шиною, а також відкривають запірні вентилі, встановлені близько ВС-контролера. На цьому етапі буде потрібно відключити електроживлення зовнішнього блоку, але не більше ніж на 10-15 хвилин.

Неухильне виконання всіх вимог проекту і дотримання технологій монтажу гарантує швидке підключення нових квартир в центральну систему кондиціонування CITY MULTI R2, а кожен користувач буде відчувати себе володарем окремого кондиціонера, як якщо б у нього була встановлена ​​власна спліт система.

В останні роки особливою популярністю в житлових комплексах користується можливість підключення внутрішніх блоків побутової серії «М» до VRF-системи CITY MULTI за допомогою спеціального М-контролера PAC-LV11M-J. Він являє собою металевий корпус, в якому змонтовані електронний розширювальний вентиль і друкований вузол для перетворення команд з мережі «M-NET» в протокол управління побутовими системами. Прилад забезпечує сумісність з настінними блоками серій «Делюкс» (MSZ-FH), «Дизайн» (MSZ-EF) і «Стандарт» (MSZ-SF), а також з підлоговими блоками MFZ-KJ.

Користувачі воліють побутові внутрішні блоки, оскільки вони мають більш сучасний дизайн, поліпшену систему фільтрації повітря і низький рівень шуму. У цих блоках немає електронного розширювального вентиля, в якому процес дроселювання холодоагенту супроводжується шумом. Тому, встановлюючи М-контролер поза обслуговуваних приміщень, наприклад, в санвузлі або коморі, можна домогтися практично безшумної роботи внутрішнього блоку.

Максимальне видалення М-контролера від внутрішнього блоку становить 15 м, що цілком достатньо для квартир.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0