Україна

Новини і публікації

Охолодження технологічних приміщень кондиціонерами Mitsubishi Electric

Від коректної роботи кліматичної техніки, що служить для охолодження технологічних приміщень, безпосередньо залежить хід процесу виробництва. Ось чому підбір кондиціонера, що щонайкраще відповідає поставленим умовам, є питанням першорядної важливості.

У даній статті пропонується рішення цієї задачі на прикладі обладнання Mitsubishi Electric.

При виборі кондиціонера в першу чергу слід звернути увагу на вказаний в технічному завданні діапазон температур зовнішнього повітря. Якщо його нижня межа знаходиться в межах -20 … -15 ° C, то для охолодження технологічних приміщень можна застосовувати моделі як з постійною продуктивністю, так і з інверторним управлінням компресором. При температурі зовнішнього повітря нижче -20 ° C робота багатьох інверторних моделей примусово блокується.

Отже, для таких умов слід обирати тільки кондиціонери з постійною продуктивністю.

Алгоритм підбору обладнання схематично представлений на мал. 1.

 

Мал. 1. Алгоритм вибору систем для охолодження технологічних приміщень

 

M-серія

Популярним і недорогим рішенням для приміщень, теплове навантаження в яких не перевищує 8 кВт, є кондиціонери М-серії MU-VB. Їх зовнішні блоки оснащують спеціальним низькотемпературним комплектом, що складається з регулятора частоти обертання вентилятора, стрічкового нагрівача картера компресора, а також нагрівачів капілярної трубки і дренажної труби.

Цей комплект розроблений в Росії і протестований в лабораторії ВПК під Нижнім Новгородом.

Програму 24-годинних випробувань, що проводилися в термобарокамере TBV-8000 (мал. 2), ілюструє графік на мал. 3. Температура в камері плавно знижувалася до -30°C, потім при включеному кондиціонері, імітувалося нічний похолодання до -40°C. Після повернення температури на рівень -30°C кондиціонер зупинявся і знову запускався через 2:00.

Мал. 3. Програма випробуваньв термобарокамере

 

Така перевірка показала, що кондиціонер буде нормально включатися і коректно виходити на робочий режим при низькій температурі на вулиці.

Для імітації зустрічного вітру під час усього експерименту в камері працював вентилятор, що створює повітряний потік зі швидкістю 2,5 м/с. З метою зменшення часу перехідних процесів, а також для виключення спрацьовування захисту від обмерзання випарника швидкість вентилятора внутрішнього блоку була встановлена ​​на максимальне значення.

Копії офіційного висновку і протоколів випробувань можна отримати у офіційних дистриб’юторів кліматичного обладнання Mitsubishi Electric.

Узгоджена робота основної і резервної систем М-серії забезпечується за допомогою спеціалізованого приладу УРК-2, що випускається компанією «Клімат проф».

Системи Mr. Slim

У спектрі теплових навантажень від 7 до 14 кВт компанія Mitsubishi Electric пропонує використовувати напівпромислові системи серії Mr. Slim. Вхідні в неї моделі постійної продуктивності PU-P (без інверторного приводу компресора) здатні стійко функціонувати за межами офіційно заявленого заводом-виробником робочого діапазону температур зовнішнього повітря.

Працездатність моделей PU-P підтверджена багаторічним досвідом експлуатації в регіонах з виключно холодними зимами.

Напівпромислові системи Mr. Slim PU-P ще на стадії виробництва оснащуються низькотемпературним комплектом, що складається з регулятора частоти обертання вентилятора зовнішнього блоку і нагрівача картера компресора.

Додатково потрібно встановити лише панель захисту від вітру (мал. 4) і нагрівач дренажної труби при відведенні конденсату на вулицю. Стандартна система управління має вбудовану функцію ротації і резервування.

Мал. 4. Захист зовнішнього блоку від вітру

 

Передбачена автоматична ротація основної і резервної систем з інтервалами 1, 3, 5, 7, 14 або 28 днів, а також включення резервної системи при несправності основною.

Резервна система також задіюється в тому випадку, коли холодопродуктивності основної системи стає недостатньо.

Всі настройки виконуються за допомогою стандартного пульта PAR-21 MAA.

Напівпромислові кондиціонери PU-P можуть бути інтегровані в мережі EIB, LonWorks, BACnet, Modbus і Ethernet. З інших достоїнств даної серії – збільшений термін служби в порівнянні з кондиціонерами М-серії.

 

Мал. 5. Прецизійні кондиціонери PFD-P250VM-E (28 кВт) і PFDP500VM- E (56 кВт)

 

У технологічних приміщеннях, де потрібна мінімальна осушення повітря, іноді використовують такий прийом: до зовнішнього агрегату підключають внутрішній блок більшого типорозміру, ніж припускає стандартна комбінація.

Наприклад, до зовнішнього блоку PU-P71 підключають настінний внутрішній блок PKA-RP100. Це збільшує температуру випаровування і продуктивність системи по явною теплоті, зменшуючи продуктивність, затрачену на конденсацію водяної пари з повітря.

Прецизійні кондиціонери

Близько п’яти років компанія Mitsubishi Electric успішно постачає на європейський ринок прецизійні кондиціонери PFD-P250 VM-E і PFD-P500 VM-E холодопродуктивністю 28 і 56 кВт відповідно.

В якості зовнішнього агрегату для них застосовуються блоки мультизональной VRF-системи з повітряним (PUHY-P250 YHM-A) або водяним охолодженням (PQHY-P250 YHM-A), причому до моделі PFD-P500 VM-E підключаються по два таких блоку.

Застосування агрегатів з водяним охолодженням дозволяє створювати системи, які не залежать від температури зовнішнього повітря, а також організувати утилізацію тепла, що відводиться з технологічного приміщення. Це тепло може використовуватися для обігріву або застосовуватися в системі гарячого водопостачання.

Прецизійні блоки PFD сконструйовані для подачі охолодженого повітря через фальшпол і мають номінальне статичний тиск вентилятора 120 Па. Шляхом заміни шківів і приводного ременя, типорозміри яких вказані в технічній документації Mitsubishi Electric, статичний тиск може бути збільшено до 550 Па. Відстань між внутрішнім і зовнішнім блоками може досягати 150 метрів.

При максимальній довжині фреонопровіда, холодопродуктивність системи зменшується не більше ніж на 14%. Разом з тим універсальний зовнішній блок, до якого підключений прецизійний кондиціонер, вже не може обслуговувати інші внутрішні блоки мультизональной системи.

Зведена інформація по системах кондиціонування технологічних приміщень при температурі зовнішнього повітря нижче -15 ° C представлена ​​на мал. 6.

Слід зазначити, що якщо в технічному завданні вказана нижня межа температурного діапазону на рівні -15 ° C, то для технологічного кондиціонування підходить більшість систем виробництва Mitsubishi Electric.

Мал. 6. Охолодження технологічних приміщень при температурі зовнішнього повітря нижче -15 ° С

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0