Україна

Новини і публікації

Контролер EB-50GU для управління мультизональними VRF-системами Mitsubishi Electric

Мультизональні VRF-системи CITY MULTI Mitsubishi Electric успішно застосовуються для створення комфортного мікроклімату в будівлях самого різного призначення: від невеликих офісів до багатоповерхових бізнес-центрів і житлових будівель. Популярність цих рішень пояснюється не тільки їх надійністю, високою енергоефективністю і гнучким підходом при проектуванні, але й наявністю пристроїв для створення складних систем управління.

Необхідним елементом для об’єднання декількох VRF-систем в єдину інформаціонноуправляющую інфраструктуру на базі локальної обчислювальної мережі (LAN) є багатофункціональний центральний контролер Mitsubishi Electric EB-50GU, випущений в 2013 році і представляє собою оновлену версію контролера GB-50ADA. Один контролер EB-50GU надає користувачам можливості для управління системою кондиціонування повітря, що включає в себе до 50 внутрішніх блоків (мал. 1).

Мал. 1. Структурна схема системи управління

 

Обмін даними між комп’ютером і контролером відбувається у форматі XML. Початкове настроювання системи здійснюється за допомогою вбудованого в контролер веб-сервера. Він попередньо активований на заводі, тобто на відміну від GB-50ADA для нового контролера придбання та активація функції «Веб-управління» не потрібні.

Спеціальна програма TG-2000A (версія 6.40А), виробництва Mitsubishi Electric, дозволяє масштабувати систему до 2000 внутрішніх блоків шляхом об’єднання до 40 контролерів EB-50GU в єдиному інтерфейсі користувача.

Серед основних відмінних особливостей новинки необхідно відзначити наступні:

  • використання карти пам’яті microSD для зберігання налаштувань і даних;
  • сумісність з новим пультом управління PAR-U02MEDA, який дозволяє визначати температуру, вологість, освітленість і присутність людей в приміщенні;
  • можливість завдання для систем серії R2 двох різних цільових температур для режиму охолодження і обігріву (мал. 2);
  • відображення частоти обертання компресора, а також високого і низького тиску в системі;
  • можливість контролю стану портів спеціального контролера AHC, який підключається в лінію M-NET і спільно з контролером ALPHA2 дозволяє запрограмувати взаємозв’язку і логіку управління для зовнішніх пристроїв і внутрішніх блоків системи CITY MULTI (мал. 3).

Мал. 2. Подвійна цільова температура

 

Для роботи приладу EB-50GU потрібен окремий джерело електричного струму напругою 24 В – блок живлення PACSC51KUA.

Цей же блок живлення може бути використаний для енергозабезпечення центральних пультів управління M-NET (мал. 3).

У кожному приладі EB-50GU можуть бути активовані додаткові вбудовані програмні модулі. Для цього потрібні придбання і активація відповідної функції.


Мал. 3. Склад елементів системи CITY MULTI

 

Так, функція «Розширений таймер» відкриває користувачеві доступ до 5 щотижневим графікам, річним графіком і графіку поточного дня. Графіки можуть бути визначені для кожної групи, об’єднання або всіх груп. Кожен щотижневий графік діє протягом заданого періоду, причому користувач має можливість задати до 24 подій для кожного дня тижня.

Річний графік дозволяє задати графік для офіційних вихідних днів або літньої відпустки.

Можна налаштувати до п’яти шаблонів роботи на 24 місяці. У кожному шаблоні можна визначити настройки до 50 днів.

Графік поточного дня дозволяє задати графік на поточний день без зміни щотижневого або річного графіків.

Функція «Повідомлення про несправність» призначена для своєчасного оповіщення інженерів сервісної служби про виникнення несправності в системі кондиціонування.

Контролер EB-50GU, на якому активована ця функція, відправляє на зазначені адреси електронної пошти адресу несправного приладу, код несправності і час її виникнення.

Для дистанційного контролю стану системи фахівцям сервісних компаній може бути корисна функція «Діагностика (повна)». За наявності зареєстрованої функції контролер EB-50GU збирає і передає робочі параметри системи в спеціальну діагностичну програму Maintenance Tool.

У функцію «EB-50GU: базовий пакет» входять одразу «Розширений таймер», «Повідомлення про несправність» та «Діагностика (повна)», так що придбання базового пакета гарантує істотну економію.

Новим вбудованим програмним модулем контролера EB-50GU є можливість збереження робочих параметрів системи на внутрішню карту пам’яті microSD. Зареєстрована функція «Зберігання робочих параметрів» надає користувачеві можливість переглянути робочі параметри цікавить блоку з інтервалом в 2 хвилини за вказаний період його роботи.

Часто потрібно провести розмежування прав доступу до внутрішніх блокам. Наприклад, якщо внутрішні блоки розташовуються в різних квартирах, мешканці повинні мати можливість управління тільки своїми внутрішніми блоками, але ніяк не блоками сусідів. Для вирішення такого завдання необхідно використовувати функцію «Персональне веб-управління». Вона дозволяє зареєструвати до 50 користувачів і визначити для кожного з них доступні тільки йому групи внутрішніх блоків.

Наведений вище приклад ілюструє ще одну задачу, яку рано чи пізно доводиться вирішувати службам експлуатації, – розрахунок кількості електроенергії, яку повинен сплатити мешканець за роботу внутрішніх блоків VRF-системи кондиціонування в його квартирі. Функція «Пакет обліку електроспоживання» дозволяє вивести інформацію у відсотках, а при встановленні лічильників електроенергії – і в кВт × год, про споживання електроенергії по кожному внутрішньому блоку або їх об’єднання.

Крім EB-50GU в 2013 році був випущений спеціалізований контролер CMS-RMD-J, спеціально розроблений для збору і зберігання робочих параметрів системи CITY MULTI. Активація додаткових програмних модулів в CMS-RMD-J не передбачена, але вбудовані модулі дозволяють одному користувачеві управляти внутрішніми блоками і переглядати збережені параметри системи.

В якості висновку необхідно відзначити, що нові контролери Mitsubishi Electric 2013 поєднують в собі справжню японську якість, функціональність, надійність і можуть ефективно застосовуватися при вирішенні практично будь-яких завдань для управління мультизональними VRF-системами CITY MULTI.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0